top of page
Search

Als je alles al doet

Een reactie op mijn wereldfeest uitnodiging waar ik blij van werd was “Hee Bel, tof idee, maar ik doe eigenlijk alles al.” We eten allemaal al minder vlees, douchen korter, en nemen onze eigen tas mee naar de supermarkt. Dat is top!


In de categorie "ik hoef niks voor m'n verjaardag want ik heb alles al", bij deze: wat je nog kunt doen voor de wereld als je alles al doet.Plant bomen – gebruik Ecosia

Bomen planten is makkelijker dan het klinkt. Met Ecosia doe het gratis en voor niets vanaf je bank, tijdens werk, en via je smartphone. Ecosia is namelijk een zoekmachine als Google, maar plant per 45 zoekopdrachten een boom. Zo hebben ze nu al 70 miljoen bomen geplant.


Bovendien is Ecosia helemaal transparant, meer dan CO2-neutraal, en privacy-vriendelijk. Installeer Ecosia hier als je standaard zoekmachine.


Bankier groen

Heb je een rekening lopen bij ING? Dikke kans dat jouw spaargeld behoort tot de 22,3 miljard euro die de bank in gas, olie en steenkool investeerde. ABN Amro heeft meer dan vier vijfde van hun energieleningen in de fossiele sector. En de Rabobank financiert dan geen schaliegas, maar wel een plasticbedrijf. Bovendien investeren ING, ABN Amro en Rabobank in de meest dieronvriendelijke vleesbedrijven van ons land.


Gelukkig kan het anders. ASN is de klimaatbank van Nederland. Triodos Bank is zelfs een van de duurzaamste banken ter wereld. Triodos en De Volksbank (waaronder ASN, RegioBank en SNS) investeren alleen in duurzame energie. En tegelijkertijd in mensenrechten, arbeidsrechten, en bosbouw.


Zelf ben ik van ING overgestapt naar een (gratis!) studentenrekening bij ASN. Zet je geld over naar een bank die wél geeft om de planeet. Het is ten slotte jouw geld. En jouw wereld.


Kies dus of je geld stopt in plofkipfabrieken, wapenhandel en olie winnen, of het inzet voor een betere en schonere wereld. Check waar jouw geld heen gaat op de Eerlijke Geldwijzer.


Eet geen kaas

Je dieet heeft een enorme impact op de wereld. De productie van vlees en zuivel heeft een grotere uitstoot van broeikasgassen dan alle auto’s, treinen, vliegtuigen en schepen bij elkaar.


Dus zelfs al eet je minder vlees, een goed Hollands stuk kaas heeft ook een grote impact op het klimaat. Als je al weinig vlees eet en twee weken vegetarisch gaat eten, probeer dan ook kaas over te slaan!


Of, als je er echt voor wilt gaan: twee weken helemaal geen dierlijke producten eten. Met twee weken veganistisch eten bespaar je meer dan 60 duizend liter water, 42 vierkante meter bos, 15 dierenlevens, 272 kilo graan en 136 kilo CO2 (bron).


Douche plasticvrij

Douche niet alleen korter, maar ook plasticvrij. De plastic flessen voor je shampoo, zeep, en andere meuk kun je zodra ze op zijn vervangen door plasticvrije alternatieven. Zoals zeep en shampoo-bars van Lush of Zepig. Je plastic tandenborstel kan van bamboe, tandpasta uit een pot in plaats van een tube. Enzo. Bedenk wat leuks.


Shop duurzaam

Groenten en fruit kun je makkelijk plasticvrij halen bij de groenteboer en sommige supermarkten. Maar voor andere producten moet je soms goed op zoek naar plasticvrije alternatieven. Kijk of er een plastic-loze supermarkt bij je in de buurt zit. En check hoe duurzaam je boodschappen zijn.


Je kunt ook de tijd nemen om uit te zoeken hoe verantwoord je bezig bent als je kleren of spullen koopt. Het meest wereld-vriendelijk zijn kringloopwinkels, maar als je toch echt iets specifieks nodig hebt is het opzoeken van een eco-label zo gedaan. Bijvoorbeeld op Rank A Brand.


Zet je verwarming nog even niet aan

Ik heb misschien makkelijk praten in Frankrijk en Malta. Maar in Nederland kan het óók. Mijn moeder heeft de verwarming nog altijd niet aan staan. Draag tot eind oktober truien in plaats van de boel op te stoken en begin iets later met je huis verhitten. De aarde is al warm genoeg.


Ga de straat op

3,5%. Dat is het percentage mensen dat in actie moet komen om grote verandering af te dwingen. Dus gebruik je stem en sluit je aan bij klimaatactivisten bij jou in de buurt, of begin je eigen groep. Ga de straat op en zorg dat je bij die 3,5% hoort. We maken geschiedenis. Samen redden we de wereld. Daar wil je toch bij zijn?


Wat wordt jouw twee weken lange klimaatuitdaging?

77 views

Comments


bottom of page